BLOG BERPINDAH


kepada pembaca setia blog ini.
Blog ini telah berpindah ke alamat


http://futopsecret.blogspot.com

Khamis, 28 Julai 2011

Ramalan Kaum Mohawk

RAMALAN TUJUH KETURUNAN

Menurut ramalan Tujuh Keturunan, tujuh generasi selepas berhubungan dengan orang Eropah, Onkwehonwe akan melihat hari apabila pokok elm akan mati. Ramalan menyebut bahawa haiwan pelik akan muncul dan lahir cacat tanpa anggota badan yang betul. Raksasa batu besar akan lusuh membuka muka bumi. Sungai-sungai akan terbakar. Udara akan membakar mata manusia. Menurut ramalan Tujuh Keturunan, Onkwehonwe akan melihat masa apabila burung-burung akan jatuh dari langit. Ikan akan mati di dalam air. Dan manusia akan  malu dengan cara bahawa dia telah menjaga ibu dan sumber hidupnya yakni Bumi.
http://www.crystalinks.com/native_americanpurtur.jpg 
Akhir sekali, menurut ramalan ini, selepas tujuh generasi yang hidup berhubungan rapat dengan orang Eropah, Onkwehonwe yang akan bangkit dan menuntut bahawa hak-hak mereka dan pengawasan ke atas Bumi dihormati dan dipulihkan. Menurut kebijaksanaan ramalan ini, lelaki dan wanita satu hari nanti akan beralih kepada Onkwehonwe bagi kedua-dua bimbingan dan panduan. Terpulang kepada generasi masa kini belia Kanienkehaka untuk menyediakan kepimpinan dan contoh kepada semua yang telah gagal. Kanak-kanak  Kanienkehaka adalah generasi ketujuh.
http://ndnartist.com/e107_images/custom/mohawk.jpg 

Nota:
Mohawk adalah satu kaum asli Indian yang tinggal di Amerika Syarikat. 
 
Ada banyak nubuwah dari puak-puak asli di Amerika yang menceritakan mengenai zaman kegemilangan (Golden age) sesudah kejautuhan Amerika. Ramalan Tujuh Keturunan adalah salah daripadanya..

Tiada ulasan: