BLOG BERPINDAH


kepada pembaca setia blog ini.
Blog ini telah berpindah ke alamat


http://futopsecret.blogspot.com

Jumaat, 16 Mac 2012

Al-Hasyimi ITRKI Part 11


BAB 11                  Al-Hasyimi dan Nabi Isa

Sebuah atsar menyebut
“Al-Hasyimi akan menyerahkan kekhalifahan (selepas kematian Imam Mahdi) kepada Isa bin Maryam AS.”

Sebenarnya tiada dalil yang jelas tentang kehidupan Al-Hasyimi sesudah pelantikan Imam Mahdi, tidak disebutkan tentang kehadiran Al-Hasyimi dalam Malhamah Uzma (Armageddon). Tiada dalil menceritakan apa yang Al-Hasyimi lakukan semasa Dajjal muncul. Namun dalil di atas mungkin mengkhabarkan apa yang Al-Hasyimi lakukan sesudah dia dan pemuda bani tamim berusaha keras memperjuangkan kebenaran.

Atsar tersebut menceritakan bahawa sesudah kewafatan Imam Mahdi, Al-Hasyimi menyerahkan kekhalifahan milik saudaranya Imam Mahdi kepada Nabi Isa as. Ini bermakna Al-Hasyimi tetap diberi amanah penjagaan untuk melantik kekhalifahan sesudah saudaranya. Atsar di atas menjadi dalil bahawa Al-Hasyimi menyertai perang malhamah uzma dan perang dengan Dajjal kerana Al-Hasyimi mengenali Nabi Isa as.

Ada yang menyatakan bahawa Al-Hasyimi ini mungkin Al-Hasyimi yang lain. Pendapat ini mungkin tidak salah kerana tiada dalil menceritakan akan apa yang berlaku kepada Al-Hasyimi setelah Imam Mahdi berkuasa. Saya lebih cenderung untuk menyetujui pendapat  pertama iaitu Al-Hasyimi yang dimaksudkan adalah Al-Hasyimi yang memegang panjí-panji hitam kerana ada dalil menyatakan bahawa beliau akan disangka mati namun sebenarnya tidak mati. Jadi Al-Hasyimi yang menyerahkan kuasa kepada Imam Mahdi adalah Al-Hasyimi yang sama menyerahkan kuasa kepada Nabi Isa as.